
Güçlü Bağışıklık için Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bağışıklık sistemi, vücudun hastalıklara karşı koruma sağlayan doğal savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışabilmesi için besin öğelerine ihtiyaç duyulur. Vücudun hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirmek için doğru yakıtı sağlaması gerekir. Dengeli ve yeterli beslenme, bağışıklık hücrelerinin doğru şekilde çalışmasını destekler.
Her gün yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstererek bağışıklık sistemimizin ihtiyaç duyduğu besin öğelerini vücudunuza alabilirsiniz. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı kurallara dikkat ederek bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmeniz mümkün.
Antioksidan İçeren Besinler Tüketin
Vücudumuzda virüs gibi dış etkenlerin etkisiyle başlamış olan savaşı kazanmamızda en önemli besin ögelerinin başında antioksidanlar geliyor. Yaban mersini, nar, pancar, kırmızı lahana, yeşil çay gibi güçlü antioksidanların yanı sıra; bitkilere rengini ve tadını veren, en çok da sebze ve meyvelerde bulunan fitokimyasallar ile de bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
C Vitamini Alımına Önem Verin
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirip vücut direncini artırmanın yanı sıra, antioksidan olarak da görev yaptığı için hücre ve doku onarımlarında başrol oynamaktadır. C vitamini açısından zengin yiyecekler arasında portakal, mandalina, limon, kivi, maydanoz, ıspanak, turp, brokoli, kırmızı kapya biber ve yeşil biber yer alıyor. C vitamini, genellikle besinlerden yeterli düzeyde alınabilir. Takviye ihtiyacı varsa, mutlaka bir sağlık profesyoneli gözetiminde ve önerilen dozlarda alınmalıdır. Kontrolsüz ve yüksek dozda alınan C vitamini takviyeleri böbrek taşı riski ve sindirim sistemi problemleri gibi olumsuzluklara yol açarken diğer vitamin-mineral dengelerini de olumsuz yönde etkileyebilir.
A Vitaminini İçeren Besinleri Tüketin
Yapılan bilimsel çalışmalar; A vitamini eksikliğinin bağışıklık sisteminde bozulmalara yol açtığını, bunun da enfeksiyon hastalıklarının ilerlemesini hızlandırdığını ortaya koyuyor. Hücresel farklılaşma, büyüme, üreme, göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir mikro besin ögesi olan A vitaminini özellikle bu süreçte ihmal etmeyin. Ancak, kontrolsüz ve yüksek dozda A vitamini takviyesi alımı, toksisiteye neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple A vitamini, hekiminiz önermediği sürece besinler yoluyla doğal olarak alınması önerilir. Günlük gereksiniminizi A vitamininden zengin olan; yumurta, süt ve süt ürünleri, havuç, kırmızı biber gibi besinlerden karşılayabilirsiniz.
Çinko Kaynaklarının Alımını İhmal Etmeyin
Bilimsel veriler sonucunda çinkonun bağışıklık sisteminde merkezi bir rol oynadığı yıllar önce kanıtlandı. Yapılan çalışmalar, çinko eksikliği olan kişilerin çeşitli patojenlere (virüs, bakteri gibi) karşı duyarlılıklarının artmış olduğunu gösteriyor. Bu nedenle günlük beslenmenizde kabak çekirdeği, tam tahıllar, yulaf ve çiğ badem gibi çinko mineralinden zengin besinleri tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye özen göstermelisiniz.
D Vitamininizi Ölçtürün
D vitamini eksikliği özellikle kış aylarında ve yaşlı nüfusta en çok rastlanan vitamin eksikliğidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, vücut direncini artıran ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu etkiler sunan D vitamini, sağlıklı bir yaşam için önemli bir rol oynar. Ancak, D vitamini besinlerle yeterince alınması zor bir vitamindir. Bu nedenle hekiminize danışarak vücuttaki düzeyini ölçtürüp destek kullanmak gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz.
Probiyotik ve Prebiyotikleri Beslenmenize Ekleyin
Bilimsel araştırmalar, sağlıklı bir bağırsak yapısının, zararlı mikroorganizmaların bağırsaklardan kan dolaşımına geçişini önlemede önemli bir rol oynadığını ve bu yapının beslenme alışkanlıklarından etkilendiğini göstermektedir. Bağırsak florasının korunması için dengeli bir beslenme düzeni benimsemek, faydalı bakterilerin büyümesini desteklemek için prebiyotik lifler tüketmek gereklidir. Dolayısıyla günlük beslenmemize probiyotik açısından zengin yoğurt, kefir, boza, turşu gibi gıdalar ile yulaf, tam tahıllar ve kurubaklagiller gibi prebiyotik kaynakları dahil etmek önem taşımaktadır.
İdeal Kilonuzda Olun
Obezite, bağışıklık sistemi hücrelerinin üretimini ve işlevini olumsuz etkileyerek bağışıklık yanıtını zayıflatabilir. Aynı zamanda, enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artıran önemli bir faktör olarak öne çıkar. Bu nedenle, kilonuzu sağlıklı bir aralıkta tutmaya özen göstermek, bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için kritik bir faktördür.
Taze ya da Toz Zencefil Tüketebilirsiniz
Zencefil, artrit ve romatizma gibi dejeneratif rahatsızlıkların yanı sıra hazımsızlık, kabızlık ve ülser gibi sindirim sistemi sorunlarında da destekleyici bir rol oynar. Anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle hastalıkların tedavisinde faydalı olan zencefil, aynı zamanda bulaşıcı hastalıklarla mücadelede de etkili bir antimikrobiyal potansiyele sahiptir. Zencefili taze ya da toz zencefil olarak yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dikkat edilmesi gerekenler:
- Yeterli ve dengeli beslenin.
- Mevcut ağırlığınızın her kilosu için 35 ml su tüketin. Örneğin 60 kg için, 60 x 35 ml.
- Günlük toplam 5 porsiyon mevsimine uygun taze sebze ve meyve tüketin.
- Bağışıklığı güçlendirmede bilimsel kanıtı olan baharatlarla yiyecek ve içeceklerinizi tatlandırın.
- Düzenli egzersiz yapın.
- İdeal kilonuzda olun.
- Sigara ve alkol tüketmeyin.
- Günlük 7-9 saat uyumaya özen gösterin.
- Kişisel hijyenin yanı sıra besin hijyenine de dikkat edin.