Sindirimden Bağışıklığa: Probiyotiklerin Faydaları

Diyetisyen - Şengül Sangu Talak Sindirimden Bağışıklığa: Probiyotiklerin Faydaları
Şengül Sangu Talak

Yazar: Şengül Sangu Talak

17 Kasım , 2024

Sindirimden Bağışıklığa: Probiyotiklerin Faydaları

Probiyotikler, doğru miktarda tükettiğimizde sağlığımıza olumlu katkılar sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Probiyotikler bağırsak florasını düzenleyerek sağlıklı bir yaşam geçirmemizi sağlar. Aynı zamanda vücudumuzun enerji kullanımını ve kalori yakmasını düzene sokan probiyotikler kilo vermemize de yardımcı olur. Günümüzde bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemi, mental sağlık gibi birçok alanda probiyotiklerin olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.

En İyi Probiyotik Kaynakları

Boza, yoğurt, tarhana, turşu, kefir, ekşi mayalı ekmek, kimchi ve diğer fermente gıdalar probiyotikler açısından zengin içeriklerdir. Ayrıca probiyotik takviyeleri kapsül, tablet veya toz formunda bulunabilir.

Probiyotiklerin Faydaları

İshal, Kabızlık, Gaz ve Şişkinliğe İyi Gelir

Probiyotikler, mide ve sindirim sistemiyle ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olur. Bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge kurulması ve iyi bakterilerin sayısının artması, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek; ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin önlenmesini sağlar. Probiyotiklerden zengin bir beslenme düzeni oluşturmak bağırsaktaki dengenin oluşmasını sağlar.

Probiyotikler Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yüksek yağlı besin, şeker, şekerli besinler ve rafine karbonhidratları tüketmek bağırsak florasını bozar. Bozulmuş bağırsak florası da diyetten 150 kkal/günde ekstra enerji alımına neden olur. Düzenli çalışan bağırsaklar ise iyi bir metabolizmaya sahip olduğumuzun en önemli göstergelerinden biri. Yapılan bilimsel çalışmalar; bağırsakta bulunan iyi ve kötü bakterilerin enerji dengesinin sağlanmasında ve yağlanmada rolleri olduğunu göstermiştir. İyi bakterilerin diyetle alınan yağ emilimini durdurabileceği ve dışkıyla atılımı hızlandırdığı düşünülür. Kadın katılımcılardan oluşan bir çalışmada; katılımcılar probiyotik alanlar ile almayanlar olarak iki gruba ayrılmış ve 3 ay boyunca izlenmiş. Çalışmanın sonunda, alan grubun yüzde 50 daha fazla kilo kaybettiği tespit edilmiştir.

Probiyotikler Psikolojik Sağlık Üzerindeki Etkilidir: Bağırsak-Beyin Bağlantısı

Probiyotikler, vücutta ruh halini ve stres yönetimini etkileyebilen bağırsak-beyin eksenine olumlu katkıda bulunur. Zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabilen probiyotikler “psikobiyotikler” olarak adlandırılır. Psikobiyotik terimi, "psikoloji" ve "probiyotik" kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir ve bağırsak sağlığının beyin sağlığı ile güçlü ilişkisini vurgular. Daha spesifik olarak, bu mikroorganizmalar bağırsak-beyin ekseni yoluyla etki ederek stres, anksiyete, depresyon gibi psikolojik durumların düzenlenmesine katkıda bulunur.

Kolorektal Kanserlerde Koruyucu Etki Sağlar

Tüm dünyada yaygın olarak görülen kolorektal kanserler gelişmiş ülkelerde de en yüksek ölüm oranına ve görülme sıklığına sahiptir. Yapılan çalışmalar; fazla rafine karbonhidrat tüketimi, çok sık kırmızı et tüketimi ve az posa alımının kolorektal kanserlerin besinsel sebepleri olabileceğini göstermekte. Öte yandan bağırsak florasının düzenlenmesine etki ederken bir yandan da kanser yapıcı süreçleri durdurarak kansere karşı koruyucu etki gösterir.

Alerjiyi Azaltır

Hastalıklarda bozulan bağırsak geçirgenliğini düzenleyip bağırsak bariyerini güçlendirir. Floradaki dengesizliği düzeltir ve alerjide rolü olan bazı maddelerin açığa çıkıp, kana geçme riskini azaltırlar. Ayrıca, IgA antikor yapımını arttırarak mukoza bağışıklığını da artırırlar. Bu sayede alerjik tepkilere karşı etkili olurlar. Anne adaylarının hamilelik sürecinde probiyotikten zengin beslenmelerinin veya takviye almalarının çocuklarda alerjik reaksiyonları azaltabileceği bilinmekte.

Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Etkilidir

Probiyotikler, bağırsak mikrobiyotasını dengeleyerek zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engeller, bağışıklık hücrelerini aktive ederek enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir, anti-inflamatuar etkilerle iltihaplanmayı azaltır ve bağırsak bariyerini destekleyerek toksinlerin ve patojenlerin dolaşıma geçmesini önler. Böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etki sağlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için her gün 1 su bardağı kefir veya 1 kase yoğurt tüketerek iyi düzeyde probiyotik alabilir ve hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

Prebiyotikleri de İhmal Etmeyin

Probiyotiklerin yanı sıra aynı zamanda sindirilmeyen karbonhidratlar olan prebiyotikleri de beslenme listenize ekleyin. Çünkü prebiyotikler bakterilerin besinleridir ve iyi bakterilerin çoğalmasını sağlarlar. Prebiyotikler; kök sebzelerde (karahindiba, soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması ve enginar gibi), tahıllarda da (yulaf, çavdar, buğday gibi) bulunur. Probiyotik içeren besinleri bu besinlerle birlikte aldığımızda sağlığımız üzerindeki etkisi artar.

Probiyotikler hem bağırsak sağlığını hem de genel vücut sağlığını desteklemektedir. Probiyotiklerin düzenli tüketimi, sindirim sağlığını desteklemenin yanı sıra bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirir, zihinsel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır ve metabolizmanın daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Sağlıklı bir yaşam için probiyotik zengini gıdaları diyetinize eklemeyi ihmal etmeyin.